
Sub amurgul primelor seri de toamnă, celebrele filme SAHIA VINTAGE ajung pentru prima dată la o proiecție pe terasa KF, alături de o băutură rece și o poveste!


Dăm timpul înapoi și trasăm o paralelă între trecut și prezent împreună cu
One World Romania și
KineDok Romania prin 5 scurtmetraje românești realizate înainte de ’89 de documentariștii Studioului „Alexandru Sahia”.

Și pentru că nu vrem să închidem seara doar aici, avem marea bucurie de a-l avea ca invitat pe regizorul arădean Titus Muntean pentru o discuție despre film și regie, documentar și industria cinematografică dinainte și de după 1989.
–––
Scurtmetrajele selectate:

Reportaj de la Steagul Roșu
Alexandru Sîrbu / 1956 / 19min / alb-negru

Casa noastră ca o floare
Alexandru Boiangiu / 1963 / 19min / alb-negru

Scrisoare din orașul nou
Titus Mesaroș / 1978 / 10min / alb-negru

Pentru strănepoți, încă ceva despre București
Doru Segall / 1980 / 15min / color

Aflați despre mine…
de Adrian Sârbu / 1982 / 17min / color

Mai multe detalii despre fiecare scurtmetraj vor fi publicate treptat în eveniment. So stay tuned!

„Alexandru Sahia” a fost studioul de cinema documentar al României socialiste. Înființat la începutul anilor 50, prin transformarea societății de stat Romfilm, studioul a documentat vreme de patru decenii viața cotidiană în România și evoluția regimului comunist, conform indicațiilor și în limitele impuse de mandatul politic al instituției.
–––
KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar care își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă împreună cu parteneri din 4 țări, KineDok se află în continuă extindere, în 2019 programul având loc în 7 țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, România, Norvegia și Bulgaria. În cadrul celei de-a șasea ediții, 14 documentare produse în țările participante vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țară.

SAHIA VINTAGE este o platforma de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990. Este parte a unui proiect mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio, conceput ca o încercare de arheologie a culturii de producției a studioului pe parcursul celor patru decenii de coabitare cu regimul comunist.
Proiectul a început în 2013, printr-o serie de proiecții Sahia integrate în programul festivalului
One World Romania și a continuat cu publicarea, în perioada 2014-2019, a unei serii de cinci DVD-uri care oferă selecții din producția Sahia curatoriate tematic.