Planeta Petrila – Proiecţie de film. Focus Andrei Dăscălescu

21 iul. 19:00
Unul dintre cele mai aşteptate documentare româneşti ale anului, Planeta Petrila, în regia lui Andrei Dăscălescu, aterizează şi în Arad, la Cinema Arta vineri, 21 iulie, la ora 19.
Lansat anul acesta la IDFA – Festival Internaţional de Film Documentar din Amsterdam şi câştigător al Premiului Publicului la TIFF 2017, PLANETA PETRILA îi urmărește pe Ion Barbu, artist şi activist care luptă să salveze de la demolare clădirile istorice ale minei din oraşul Petrila, şi minerul Cătălin Cenușă, care încearcă să îşi transfere brigada la o altă mină.
La proiecţie vor fi prezenţi regizorul Andrei Dăscălescu, artistul Ion Barbu şi minerul Cătălin Cenușă cu care vom avea plăcerea să stăm la discuţii după film.
Proiecţia face parte din seria FOCUS Andrei Dăscălescu de la Cinema Arta, care începe joi, 20 iulie, de la ora 19, cu proiecţia primului său film documentar: Constantin şi Elena – Proiecţie de film. Focus Andrei Dăscălescu.
––
PLANETA PETRILA (2016)
“PETRILA, o lume ce nu seamănă cu nicio așezare posibilă, cu NIMIC și NIMENI de NICĂIERI…” este citatul ce stă scris pe un zid la intrarea în orașul minier, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil. Planeta Petrila urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă.
Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină.
Documentarul realizează portretul unei lumi rămasă fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială.
Regia: Andrei Dăscălescu
Durata: 80 minute
Rating: AP12 – acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani
––
Evenimentul este organizat de Centrul Municipal de Cultura Arad în colaborare cu Asociaţia CitiZenit şi face parte dintr-o iniţiativă pe termen lung de revitalizare a cinematografelor arădene.
Intrarea este liberă

Detalii locație

Cinema Arta

Strada Vasile Alecsandri nr.2, Arad

Rămâi la curent

Citește newsletter-ul nostru și inspiră-te din transformările pe care le trăim împreună.

Abonează-te 🡢

Implică-te

Poți susține activitatea asociației și să ne ajuți să transportăm orașul către zenit!

Susține Citizenit 🡢

Vrei să vorbim?

Ne poți contacta aici.
 
 

Scrie-ne 🡢

    Abonează-te la newsletter