Începuturile Noului Val Românesc – MARFA ŞI BANII

1 dec. 2017 19:00
Începem retrospectiva Noului Val pe 1 decembrie cu MARFA ŞI BANII, primul film românesc contemporan care a subminat toate aşteptările şi care a lansat Noul Val Românesc.
––
Între 1-3 decembrie, ne întâlnim la Cinema Arta să celebrăm Noul Cinema Românesc prin vizionarea lungmetrajelor de debut ale celor mai importanţi şi aclamaţi regizori români de film: Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu.
MARFA ŞI BANII de Cristi Puiu, OCCIDENT de Cristian Mungiu şi A FOST SAU N-A FOST? de Corneliu Porumboiu se numără printre primele pelicule care au atras atenţia asupra cinematografiei româneşti contemporane. Acestea au fost selectate la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri internaţionale de film (precum Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, Premiile Academiei Europene de Film, Festivalul Internațional de Film de la Karlovy-Vary, Festivalul de Film de la Salonic, Festivalul Internațional de Film de la Bratislava) şi au pregătit terenul pentru ceea ce a devenit cunoscut sub numele de NOUL VAL ROMÂNESC.
Proiecţiile de film vor fi precedate de prezentări realizate de Ileana Bîrsan, critic de film şi jurnalist.
Intrarea la aceste proiecţii este liberă.
––
MARFA ŞI BANII (2001)
vineri, 1 decembrie, ora 19:00
Un tânăr din Constanța care deține o mică facere își dorește să se extindă și să-și cumpere un chioșc, dar nu are deocamdată mijloacele necesare. Un grangur local îi oferă o sumă importantă de bani pentru un transport în aparență simplu: o geantă care trebuie dusă la București, la o adresă precisă. Se pare însă că geanta conține anumite lucruri care îi interesează și pe alții. Convins la început că și-a vândut doar serviciile, tânărul înțelege, când este prea târziu, că și-a vândut de fapt conștiința.
Regia: Cristi Puiu
Cu: Alexandru Papadopol, Ioana Flora, Dragoş Bucur
Gen: dramă
Durata: 90 minute
Rating: AP15 – acordul părinţilor pentru copii sub 15 ani
––
OCCIDENT (2002)
sâmbătă, 2 decembrie, ora 19:00
Occident este o comedie despre noi, despre ce ni se întâmplă, o privire ironic-amară asupra situaţiilor uneori hazlii, alteori ridicole şi de cele mai multe ori fără soluţie în care ne aruncă viaţa în România de azi. În aceeaşi măsură, Occident e şi o poveste despre întâmplare, despre coincidenţe, despre surprize şi despre timp.
Regia: Cristian Mungiu
Cu: Alexandru Papadopol, Anca Androne, Dorel Vişan, Tania Popa
Gen: comedie
Durata: 105 minute
Rating: AG – audienţă generală
––
A FOST SAU N-A FOST? (2006)
duminică, 3 decembrie, ora 19:00
Într-un orăşel liniştit de lângă capitală, la 16 ani de la Revoluţie, Jderescu, patronul unui post local de televiziune, are o dezbatere în direct cu Piscoci, un bătrân pensionar, şi Mănescu, un profesor de istorie. Alături de aceştia, Jderescu încearcă să găsească răspunsul la o întrebare care de 16 ani nu-şi găseşte răspunsul: „A fost sau n-a fost revoluţie în oraşul lor?”.
Regia: Corneliu Porumboiu
Cu: Mircea Andreescu, Teodor Corban, Ion Săpdaru
Gen: comedie, dramă
Durata: 89 minute
Rating: AP12 – acordul părinţilor pentru copii sub 12 ani
––
Evenimentul este organizat de Centrul Municipal de Cultura Arad în colaborare cu Asociaţia CitiZenit şi face parte dintr-o iniţiativă pe termen lung de revitalizare a cinematografelor arădene.

Detalii locație

Cinema Arta

Strada Vasile Alecsandri nr.2, Arad

Rămâi la curent

Citește newsletter-ul nostru și inspiră-te din transformările pe care le trăim împreună.

Abonează-te 🡢

Implică-te

Poți susține activitatea asociației și să ne ajuți să transportăm orașul către zenit!

Susține Citizenit 🡢

Vrei să vorbim?

Ne poți contacta aici.
 
 

Scrie-ne 🡢

    Abonează-te la newsletter