Artă urbană

Proiecte 🡢 Artă urbană

Pentru a vedea un oraş, nu e suficient să ţii ochii deschiși. Așa că ne-am propus să scoatem la iveală fațetele nevăzute ale acestuia prin intervenții urbane. IRLO, Dan Perjovschi, Radu Pandele, Mr. Cenz, Dale Grimshaw, Pisica Pătrată sau The Orion sunt doar o parte dintre artiștii care ne-au întors cu fața la ziduri, pentru a vedea mai bine orașul în care trăim.

Am început seria de proiecte de artă urbană în 2015, cu ocazia primei ediții a festivalului Particles, pe parcursul căreia IRLO a realizat un mural în incinta Fabricii TEBA. La scurt timp după aceea, l-am invitat pe Dan Perjovschi să își pună amprenta într-o hală alăturată din fabrică, iar acesta a răspuns cu TEBADA. Cele 2 murale au avut caracter temporar, pereții pe care au fost realizate fiind între timp curățați. Din interiorul fabricii am ieșit întâi în curte, de mână cu britanicul Mr. Cenz, cu care ne-am dus mai departe către zidurile altei fabrici – Astra, unde i s-a alăturat și Dale Grimshaw, iar mai apoi Radu Pandele, care a realizat un triptic în zona UTA. O parte din zidul fabricii Astra (cuprinzând peretele lui Dale Grimshaw) a fost dărâmat pentru a face loc unei alte construcții. Am extins teritoriul ocupat de arta murală și spre Parcul Mihai Eminescu cu murale realizate de Pisica Pătrată, iar The Orion a realizat o lucrare într-un spațiu reabilitat pentru festivalul Particles de la Club Riviera.

În 2021 am continuat și intensificat intervențiile, realizând 3 sesiuni de transformare a unor spații prin artă murală. Prima a oferit orașului cea mai mare lucrare murală din Arad, de 16 metri înălțime și 12 metri lățime, semnată de Radu Pandele, care îmbogățește Grădina de Vară de la Cinema Arta. Cea de-a doua este o lucrare colectivă a elevilor de la Colegiul de Arte care a fost realizată în Parcul Mihai Eminescu sub coordonarea artistei vizuale Wanda Hutira. Ultima și cea mai recentă dintre acestea a avut loc în cadrul Atelierului de artă murală coordonat de Diana Serghiuță pe Malul Mureșului unde un grup de tineri creativi a realizat 30 de lucrări murale circulare.

În spiritul acestor transformări, am lansat un apel de propuneri de spații pentru artă murală, Vânătoarea de calcane, prin care am invitat locuitorii orașului spre a trimite fotografii cu spații, ziduri și calcane care ar putea fi revitalizate prin artă urbană. Rezultatele apelului au fost adăugate în arhiva asociației și vor fi luate în considerare pentru următoarele proiecte.

Wanda Hutira @Splaiul General Praporgescu
Recis @Constru'
Paul Blaj @Constru'
Radu Pandele, Diana Serghiuță & Laurian Popa @Constru'
Alex Buhai & Edi Constantin @Constru'
Ileana Acio @Constru'
Dan Perjovschi @Fabrica Teba
Dale Grimshaw @Fabrica Astra
Lucrare colectivă @Malul Mureșului
Lucrare colectivă @Parcul Mihai Eminescu
Mr Cenz @Fabrica Teba
Pisica Pătrată @Parcul Mihai Eminescu
Radu Pandele @Cinema Arta
Radu Pandele @Fabrica Astra
The Orion @Club Riviera

Rămâi la curent

Citește newsletter-ul nostru și inspiră-te din transformările pe care le trăim împreună.

Abonează-te 🡢

Implică-te

Poți susține activitatea asociației și să ne ajuți să transportăm orașul către zenit!

Susține Citizenit 🡢

Vrei să vorbim?

Ne poți contacta aici.
 
 

Scrie-ne 🡢

    Abonează-te la newsletter