Artă și Comunitate în Dialog

Proiecte 🡢 Artă și Comunitate în Dialog

Artă și Comunitate în Dialog, primul proiect realizat în 2021, a fost dedicat explorării culturii românești. Proiectul a constat în realizarea unei expoziții stradale, „Ecouri vizuale. Perspective actuale”, din care a rezultat o serie de 10 ilustrații ale unor personalități culturale marcante din România, realizate de 10 tineri ilustratori. Pe lângă această expoziție, am realizat și o proiecție de film online cu o selecție de scurtmetraje de arhivă românești.

  • Expoziția Ecouri vizuale. Perspective actuale
  • Proiecția de film Sahia Vintage

Proiecția de film a avut loc datorită proiectului Sahia Vintage, o platformă de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990. Platforma este parte a unui proiect mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio, conceput ca o încercare de arheologie a culturii de producție a studioului pe parcursul celor patru decenii de coabitare cu regimul comunist. Cu participarea Adinei Brădeanu, curatoarea platformei Sahia, am realizat o introducere a publicului în filmul românesc de dinainte de 1989. Cele cinci filme difuzate au fost reunite sub tema locuirii și, deși au fost supuse agendei de educare a regimului comunist, au reușit să surprindă subtilități din viața din locuințe și colectivul urban.

Publicul din Arad i-a (re)descoperit prin expoziția de ilustrație pe Ioan Matei Agapi, Horia Bernea, Geta Brătescu, Nina Cassian, Yvonne Hasan, Paul Neagu, Ioana Nemeș, Mihai Oroveanu, Lucian Pintilie și Gheorghe Ursu. Expoziția s-a desfășurat în stațiile de tramvai de la Teatru, Primărie, Crișan (Piața Mică), Podgoria (pe Calea Iuliu Maniu) și Gara CFR.
Mai jos puteți urmări cele 10 ilustrații semnate de cei 10 tineri ilustratori, alături de mai multe informații despre fiecare personalitate culturală.

IOAN MATEI AGAPI (1936 – 2020)

A fost profesor și fotograf român, documentarist al vieții cotidiene din Iași. Fotografia sa vorbește despre oameni și despre viață, iar prin munca sa artistică și documentaristică, cultura românească se bucură astăzi de una dintre cele mai impresionante arhive fotografice care documentează viața din anii dicta-turii comuniste. Arhiva sa surprinde povești despre oameni și despre simplitatea vieții.

Ilustrație de →Lucian Barbu.

Lucian Barbu

Lucian Barbu, absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, folosește diverse medii pentru a aborda teme sensibile, cu încărcătură emoțională, care provin de obicei din mediul familial. Tânărul artist îmbracă subiecte sumbre într-un umor caracteristic, moștenit tot din familie.

„Ioan Matei Agapi este un artist incredibil de complex, care ține foarte strâns de orice lucru în care vede substanță. Asemenea lui, nu am vrut să renunț la nimic din ce am vrut să reprezint, aglomerarea detaliilor lucrării fiind o trimitere directă la apartamentul lui Agapi din Palatul Braunstein. A reușit să adune câteva decenii bune în micul lui spațiu, pe are îl împărțea cu miile de amintiri pe care le păstra în caz de nevoie. De aceea, mă gândesc la el ca la un călător în timp, locuința lui fiind propria lui mașină a timpului.”

Pe Lucian îl găsiți pe Behance și Instagram.

HORIA BERNEA (1938 – 2000)

A fost unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani. A deținut funcția de director între 1990 și 2000 al Muzeului Țăranului Român din București, iar sub tutela sa acest muzeu s-a bucurat de o puternică și înfloritoare dezvoltare, câștigând în 1996 prestigiosul titlu de European Museum of the Year. Arta sa are o greutate spirituală unică, fiind o împletire a modernității cu tradiționalul, a fi-
gurativului cu nonfigurativul și vorbind despre încercările spirituale ale vieții contemporane.

Ilustrație de →Octavia Bortișcă.

Octavia Bortișcă

Octavia Bortișcă este o tânără artistă care experimentează diverse medii de reprezentare, regăsindu-se în desen și ilustrație. Folosește versatil desenul ca un mod de a reflecta cu sinceritate fricile interioare, nemulțumirile sau gândurile acumulate în timp. În prezent, își conturează căutările personale și caută asumare prin desen. Este studentă în anul I la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București.

„Trebuie să recunosc că, în ciuda faptului că mi-am ales singură să-l desenez pe Horia Bernea, mi-a fost foarte foarte greu să ajung la un rezultat cu care să fiu cât de cât împăcată. Mă bântuia în permanență ceva ce citisem despre el într-un interviu, anume faptul că era mereu atent la detalii, poate chiar perfecționist.

Îmi petreceam zilele până la deadline mâzgălind foi și citind tot felul de articole, interviuri, biografii ale lui, în speranța că într-un final voi găsi ceva care să «ne lege» pe amândoi și voi reuși să ajung la un rezultat cât mai fericit. Într-un final, m-am împăcat cu ideea că nu prea aveam lucruri în comun și că, mai importante decât asemănările și diferențele dintre noi, ar fi ca desenul meu să fie un fel de «reminder» asupra carierei lui și a motivului pentru care el e cunoscut astăzi.

Așa am ajuns la varianta actuală a desenului, concentrată în jurul Muzeului Țăranului Român, pentru că, așa cum susțin apropiații lui, Muzeul ar putea fi considerat proiectul major din cariera sa artistică și, de asemenea, un loc în care a investit multă energie și căruia s-a dedicat în întregime, până la moarte.”

Pe Octavia o găsiți pe Behance și Instagram.

GETA BRĂTESCU (1926 – 2018)

A fost o artistă care a adus o contribuție deosebită în arta contemporană românească, o artistă sârguincioasă și prolifică. Arta sa cunoaște o puternică expansiune în diverse tehnici artistice, de la grafică, colaj, fotografie, desen, tapiserie, gravură, până la performance, artă obiect, film experimental și video art, cuprinzând teme vaste și numeroase. De altfel, este prima artistă femeie care are o expoziție solo la Pavilionul României de la Bienala de Artă de la Veneția, în 2017.

Ilustrație de →Alexandru Antonescu.

Alexandru Antonescu

Absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, folosește diverse medii pentru a aborda teme sensibile, cu încărcătură emoțională, care provin de obicei din mediul familial. Tânărul artist îmbracă subiecte sumbre într-un umor caracteristic, moștenit
tot din familie.

„Ioan Matei Agapi este un artist incredibil de complex, care ține foarte strâns de orice lucru în care vede substanță. Asemenea lui, nu am vrut să renunț la nimic din ce am vrut să reprezint, aglomerarea detaliilor lucrării fiind o trimitere directă la apartamentul lui Agapi din Palatul Braunstein. A reușit să adune câteva decenii bune în micul lui spațiu, pe are îl împărțea cu miile de amintiri pe care le păstra în caz de nevoie.
De aceea, mă gândesc la el ca la un călător în timp, locuința lui fiind propria lui mașină a timpului.

NINA CASSIAN (1924 – 2014)

Una dintre cele mai importante poete avangardiste române, aducând contribuții semnificative în literatura pentru copii, traducere și critică de film, a activat și ca eseistă, compozitoare și graficiană. Opera sa cuprinde peste 50 de publicații de proză, poezie și eseuri. Ultimii 30 de ani din viața ei i-a trăit la New York, S.U.A., unde a beneficiat de o recunoaștere importantă pentru opera sa literară, având diverse oportunități de a publica în engleză și a scrie în reviste și periodice americane.

Ilustrație de →Ioana Popescu.

Ioana Popescu

Ioana Popescu (PAOS) este o tânără artistă și ilustratoare freelance care explorează prin desen curiozități ascunse, materialitatea corpului și diverse mitologii personale. Experimentează des și este pasionată de artele enigmatice ale mișcării.

„Scriu acest scurt text ca să îmi fac cunoscut motivul din spatele alegerii de a o desena pe Nina Cassian și nu pe altcineva. Ei bine, motivul principal este unul estetic, mi-au plăcut mult trăsăturile ei, însă în mod special am fost atrasă de profilul ei. Am fost decisă că ea va fi personalitatea pe care o voi ilustra în momentul în care i-am văzut profilul. Posibil să fie o alegere facilă, din cauză că subiectul este unul cu forme atât de definite încât input-ul meu a fost de fapt minor și toate deciziile vizuale erau deja existente, eu am fost doar ghidată de ele. Atunci când există o caracteristică proeminentă este ușor să mă agăț de acel element și să dezvolt lucrarea în jurul lui, prin urmare tot procesul devine mai ușor și fluid.

În orice caz profilurile reprezintă un interes pentru mine. Mi se pare că temperamentul unei persoane este de cele mai multe ori vizibil în profilul pe care îl poartă, spre deosebire de atunci când privești pe cineva în ochi, mai discret.”

Pe PAOS o găsiți pe Behance și Instagram.

YVONNE HASAN (1925 – 2016)

A fost artistă, istoric de artă și profesoară, autoare a diverse cursuri, studii și articole, fiind specializată în estetică și istoria artei. Era o artistă versatilă, abordând multiple tehnici, precum tapiseria, și lucrând fluid cu colajul din materiale reciclate și diverse asamblaje. Creează o artă bogată în mixaje și intersecții între tehnicile artistice.

Ilustrație de →Ada Stan.

Ada Stan

Ada Stan este o tânără artistă care dă viață cu versatilitate intereselor personale printr-un desen spontan și dens. Caută să experimenteze și să abordeze cât mai multe teme și motive în lucrările sale, iar printre subiectele preferate se numără oamenii și redarea mișcării.

„O Yvonne Hasan cum o văd eu, care ține un tablou cu încercarea de repictare a unui autoportret de-al ei (întregul e inspirat de o poză cu ea din atelier, cca. 1975).”

Pe Ada o găsiți pe Behance.

PAUL NEAGU (1938 – 2004)

A fost un artist român, pictor, sculptor și grafician, poet, eseist și profesor. Opera sa constituie o bază unitară și în același timp foarte diversă de tehnici, bucurându-se de o vizibilitate mare în cele mai mari muzee ale lumii. Arta sa expune o căutare continuă de noi mijloace de expresie și o curiozitate înverșunată de a crea noi forme și concepții în artă. Este considerat a fi unul dintre cei mai valoroși și prolifici artiști ai artei contemporane românești.

Ilustrație de →Alexandra Radu.

Alexandra Radu

Alexandra Radu este o tânără desenatoare și ilustratoare, stabilită în Țările de Jos. Desenul său explorează teme vaste, de la interioare cu puternică încărcătură emoțională, la portrete și peisaje viu colorate. Se inspiră din filmele lui Tim Burton și Wes Anderson, din picturile clasice și muzica rock. Este elevă de liceu și aspiră către arhitectură sau animație.

„Sinceră să fiu, nu știam mai nimic despre Paul Neagu înainte să mă apuc de acest proiect. După câteva ore de admirat lucrările lui și scotocit internetul după poze, m-am apucat de desenat.

Există foarte puține materiale, din păcate, însă mi-au fost suficiente cât să am o imagine bine conturată de la bun început. După ce am avut schița inițială, a fost doar o chestiune de execuție. Culorile ilustrației au fost inspirate din schițele făcute de Neagu, la fel și fumul țigării. Fundalul a fost inspirat de celebra lui sculptură, Starhead.”

Pe Alexandra o găsiți pe Instagram.

IOANA NEMEȘ (1979 – 2011)

A fost o artistă de referință în arta contemporană românească. Arta ei este unică, sensibilă și profundă. În lucrările sale abordează teme și motive complexe precum folclorul, copilăria, rădăcinile, intimitatea personală și introspecția, explorând relația comunicării cât mai clare dintre interior și exterior. Este remarcată ca fiind unul dintre cei mai recunoscuți și expuși artiști ai generației sale, având multiple expoziții în străinătate.

Ilustrație de →Mihai Birtu.

Mihai Birtu

Mihai Birtu este un artist care se folosește de ilustrație pentru a da formă nevoilor personale de auto-exprimare. Este student în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, secția de Arhitectură de Interior. Se orientează spre emoție și percepție când vine vorba de desenele sale, iar pentru proiectele universitare se folosește de rațiune și funcțional. Între cele două, creează experimente care să răspundă căutărilor personale.

Pe Mihai îl găsiți pe Behance și Instagram.

MIHAI OROVEANU (1946 – 2013)

A fost istoric de artă și fotograf, fondator și director al Muzeului Național de Artă Contemporană al României, director al Oficiului Naţional pentru Documentare şi Expoziţii de Artă și inițiator al primelor târguri de carte după 1989. Pe parcursul vieții sale a strâns cu o curiozitate aparte o arhivă impresionantă de fotografii, cu peste 100.000 de exemplare fotografice care surprind viața Bucureștiului, arhivă care astăzi îi poartă numele.

Ilustrație de →Raluca Milescu.

Raluca Milescu

Ioana Milescu este în prezent studentă în cadrul secției de Istoria și Teoria Artei la Universitatea Națională de Arte București și activează, din 2015, ca artistă digitală sub aliasul ‘ccrocodile tearss’. Cele mai de amploare proiecte ale ei au fost colecțiile ‘sexxx dreamz’ și ‘Portraits of Regret’, care dezbat motive precum corporalitatea, genul, natura umană și latura psihică într-un stil pop modern cu tente de cyberculture, kitsch, camp și stereotipizare.

Pe Ioana o găsiți pe Instagram.

LUCIAN PINTILIE (1933 – 2018)

A fost scenarist și regizor de film, teatru și operă care a adus o contribuție majoră în cinematografia românească. Creațiile sale cinematografice se definesc printr-o perpetuă captare a curiozităților personale și explorarea unor teme diverse, surprinzând cu originalitate și ferocitate absurditățile vieții. Este considerat unul dintre regizorii care au modelat direcțiile Noului Val de film românesc.

Ilustrație de →Oana Sas.

Oana Sas

Oana Sas este o artistă care caută permanent în lucrările sale noi moduri de reprezentare a simțurilor și a lumii perceptibile. Folosește ca medii de lucru fotografia și desenul pentru a materializa observații zilnice și stări sufletești personale sau universale. În prezent, este studentă în anul III la secția de Grafică a Facultății de Artă și Design din Timișoara.

„Am aflat cine este Lucian Pintilie prin acest proiect. M-am uitat la Reconstituirea, care m-a impresionat profund; nu doar prin poveste, dar și prin modul în care a fost pusă aceasta în scenă, prin cadrele foarte frumos construite și prin ritmul întregii acțiuni, cu care nu eram deloc obișnuită. După ce am văzut filmul, am vrut să aflu cine este Lucian Pintilie.

Am vizionat mai multe interviuri și relatări ale oamenilor care l-au cunoscut și care au lucrat cu Lucian Pintilie. Se pare că era un om bun și sincer, care știa să lucreze cu actorii ca nimeni altul. Concentrat și mereu aproape de camera de filmat, mereu aproape de actori. De aici ușoara încruntare pe chipul său, camera de filmat foarte aproape de acesta și culoarea galbenă, caldă, din ilustrația mea.”

Pe Oana o găsiți pe Behance și pe Instagram.

GHEORGHE URSU (1926 – 1985)

A fost scriitor, poet și inginer român, disident al regimului comunist. A fost șef de atelier în calcularea structurilor de rezistență ale construcțiilor și singurul inginer care, în 1979, s-a opus deciziei regimului ceaușist de a opri reabilitarea blocurilor avariate în cutremurul din 1977. Pe lângă activitatea sa artistică, a proiectat un număr impresionant de clădiri, locuințe, spitale și hoteluri.

Ilustrație de →Andreea Ciocîrlan.

Andreea Ciocîrlan

Andreea Ciocîrlan (Ciocârlica) este arhitectă de interior și ilustratoare. Lucrează cu pasiune și perseverență pentru a crea noi modalități de expresie prin tehnici diverse. În lucrările sale caută un joc bine definit de culori, forme, proporții și texturi pentru a crea patternuri personale.

Pe Andreea o găsiți pe Instagram.

Rămâi la curent

Citește newsletter-ul nostru și inspiră-te din transformările pe care le trăim împreună.

Abonează-te 🡢

Implică-te

Poți susține activitatea asociației și să ne ajuți să transportăm orașul către zenit!

Susține Citizenit 🡢

Vrei să vorbim?

Ne poți contacta aici.
 
 

Scrie-ne 🡢

    Abonează-te la newsletter