Ordine Superioare & Aceia – Start la KineDok în Arad

24 mai 2017 20:00
Pe 24 mai, dăm startul celei de-a treia ediţie de filme documentare KineDok în Arad cu ‘Ordine Superioare’ şi ‘Aceia’. Filmele oferă două perspective diferite asupra unui subiect, înainte ca acesta să fi devenit povestea numărul unu în media.
Documentarele investighează criza refugiaților, din perspectiva refugiaților care încearcă să treacă frontiera dintre Ungaria și Serbia, pe de o parte, şi din perspectiva localnicilor lângă al căror sat s-a înființat o așezare de refugiați, pe de altă parte.
După proiecţie vom sta la discuţii cu tânăra regizoare Krisztina Meggyes, realizatoarea documentarului ‘Aceia’.
Filmele vor fi proiectate cu subtitrare în limba engleză.
––-
ORDINE SUPERIOARE
Regia: Viktor Oszkár Nagy & András Petrik
Producţie: 2013, Ungaria | Serbia | Muntenegru
Durata: 50 minute
Sinopsis: ‘Ordine Superioare’ urmăreşte povestea unei granițe, de pe partea ungară, unde o parte din localnici patrulează frontiera dintre satele lor și Uniunea Europeană, în calitate de gardieni publici și voluntari. Pe partea cealaltă, în Serbia, un pastor din Subotica îi ajută să supraviețuiască pe imigranții pregătiți să treacă granița.
ACEIA
Regia: Krisztina Meggyes
Producţie: 2015, Ungaria
Durata: 28 minute
Sinopsis: 2 ani mai târziu ne mutăm într-un mic, liniștit și bogat sat unguresc (Vámosszabadi) în documentarul ca de poveste ‘Aceia’, când un eveniment neașteptat deranjează liniștea comunității: în 2013 o nouă așezare de refugiați este stabilită chiar la câțiva kilometri de granița cu comunitatea. Localnicii au o reacție puternică, începând să protesteze, iar un grup de activişti decide să facă orice pentru a scăpa de imigranți.
––-
Krisztina Meggyes este un regizor freelancer. Filmul ei, ‘Day 792’ a câștigat secția de scurtmetraje la Budapest Documentary Film Festival, în 2014, iar filmul ei de absolvire, ‘Those’, a câștigat premiul Hungarian Film Critics’ Award pentru categoria Cel mai bun documentar. Este lector la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, unde predă ‘Etica în filmul documentar’.
––-
KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar care își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă împreună cu parteneri din 4 țări, KineDok se află în continuă extindere, în 2017 programul având loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare produse în țările participante, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țară.
KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania şi realizat în Arad de CitiZenit cu sprijinul Centrul Municipal de Cultura Arad.
––-
Intrarea este liberă

Detalii locație

Cafeneaua Literară Joy’s Cafe

Strada Gheorghe Lazăr nr.1, Arad

Rămâi la curent

Citește newsletter-ul nostru și inspiră-te din transformările pe care le trăim împreună.

Abonează-te 🡢

Implică-te

Poți susține activitatea asociației și să ne ajuți să transportăm orașul către zenit!

Susține Citizenit 🡢

Vrei să vorbim?

Ne poți contacta aici.
 
 

Scrie-ne 🡢

    Abonează-te la newsletter