Introducere în Cinema – Cursuri practice de film pentru liceeni

1 dec. 2017 3 dec. 2017
Deși urmează mult-așteptatele zile libere, CitiZenit provoacă liceenii să vină la cursuri!
Pentru că ne place la cinema, ne place să vedem filme, să vorbim despre filme, să distribuim filme dar și să facem filme, vrem să luăm 12 liceeni în gașca noastră de cinefili & cineaști și să-i introducem în CINEMA!
Așadar, în perioada 1-3 decembrie, la Cinema Arta, are loc atelierul „Introducere în Cinema – Cursuri practice de film pentru liceeni.” Atelierul cuprinde atât un modul teoretic, coordonat de Ileana Bîrsan, cât și unul practic, coordonat de Rareș Hanțiu și Marius M. Bogdan.
La atelier se pot înscrie elevi de liceu. Tot ce trebuie să faci pentru a te înscrie e să ne trimiți un email pe adresa [email protected] până miercuri, 29.11, la ora 00:00, în care să ne spui pe scurt de ce vrei să participi la atelier. Nu-ți face griji, nu trebuie să ne trimiți o scrisoare de intenție – o frază e de ajuns.
Participanții selectați vor fi anunțați printr-un email în data de 30.11.
MODULUL TEORETIC FILMIKON
Modulul Filmikon va conține 3 sesiuni a câte 4 ore, în care sunt incluse vizionări integrale și de fragmente de film pentru dobândirea unui instrumentar minim de analiză a cadrului, scenei, secvenței și a filmului în ansamblul lui și pentru deslușirea unor tipuri de narațiuni, stilistici și genuri cinematografice.
MODULUL PRACTIC CINELIMBAJ
Modulul Cinelimbaj va conține de asemenea 3 sesiuni care vor aborda o metodă bazată pe exerciții pentru a putea crea conținut vizual potrivit montajului. După vizionarea unor scene și analizarea lor (cadre care compun scena, personaje, subiect, acțiune/ mizanscenă, încadraturi, mișcări de cameră, montaj/ anatomia și fiziologia scenei), se va alege o scenă dintr-un scenariu pe care participanții o vor executa (filma și edita).
ILEANA BÎRSAN a absolvit Facultatea de Filologie din București și a urmat studii de film la Universitatea din Zürich. A fost editor al paginilor de film ale revistelor TimeOut București și BeWhere! și a semnat articole despre cinema în publicații precum Dilema Veche, Observator cultural, LaPunkt.ro, TheChronicle.ro. Începând din 2009, participă ca lector și formator în diverse programe de educație cinematografică. Este fondatorul Filmikon, ateliere de educație cinematografică și de educație prin cinema. A realizat împreună cu regizorul Claudiu Mitcu, filmul documentar Procesul (2017). În prezent, Ileana Bîrsan este doctorand la CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), este cronicar de film la revista Șapte Seri și Yorick.ro și este co-fondator al DokStation Music Documentary Film Festival.
RAREȘ HANȚIU a studiat film la Universitatea Națională de Teatru și Film „I.L. Caragiale ” și a regizat cinci scurtmetraje – Zmeul (2010), tHIS iS nOT a bANANA (2013), Acesta este Petru (2015), Cabina (2015), White is the new white (2016) precum și numeroase producții video experimentale. De asemena, a jucat în filmul Discordia (2016), regizat de Ion Indolean.
MARIUS M. BOGDAN activează din 2012 ca fotograf profesionist în domeniul arheologic, patrimonial și artistic. Din 2013 lucrează și în cinematografie ca director de imagine și scenarist. În prezent, e cercetător al școlii doctorale Istorie. Civilizație. Cultură din cadrul Universității Babeș-Bolyai. A lucrat ca director de imagine pentru scurtmetrajele tHIS iS nOT a bANANA (2013), Stația #15033 (2015), White is the new white (2016), precum și pentru lungmetrajul Discordia (2016). De asemenea, a scris și regizat două scurtmetraje: Old News (2015) și Substantiv comun, genul feminin (2017).
Atelierul „Introducere în CINEMA – Cursuri practice de film pentru liceeni” este organizat de CitiZenit cu sprijinul Centrul Municipal de Cultura Arad.

Detalii locație

Cinema Arta

Strada Vasile Alecsandri nr.2, Arad

Rămâi la curent

Citește newsletter-ul nostru și inspiră-te din transformările pe care le trăim împreună.

Abonează-te 🡢

Implică-te

Poți susține activitatea asociației și să ne ajuți să transportăm orașul către zenit!

Susține Citizenit 🡢

Vrei să vorbim?

Ne poți contacta aici.
 
 

Scrie-ne 🡢

    Abonează-te la newsletter