Filme de arhivă: Sahia Vintage + Q&A cu Titus Muntean

8 sept. 2021 20:30
🍂 Sub amurgul primelor seri de toamnă, aducem celebrele filme SAHIA VINTAGE din nou în Arad, iar de data aceasta pot fi văzute în Grădina de Vară a Cinematografului Arta!
🌀 Dăm timpul înapoi și trasăm o paralelă între trecut și prezent prin 3 scurtmetraje românești realizate înainte de ’89 de documentariștii Studioului „Alexandru Sahia”.
🎙 Ca seara să finalizăm cu povești și discuții, avem marea bucurie de a-l avea ca invitat pe regizorul arădean Titus Muntean pentru o discuție despre film și regie, documentar și industria cinematografică înainte și după 1989.
––
Scurtmetrajele selectate:
▶️ Reportaj de la Steagul Roșu
Alexandru Sîrbu / 1956 / 19 min. / alb-negru
▶️ Uzina
Slavomir Popovici / 1963 / 18 min. / alb-negru
▶️ Iosif Lisowski
Eugen Popiță, Pantelie Tuțuleasa / 1963 / 7 min. / alb-negru
👁 Mai multe detalii despre fiecare scurtmetraj vor fi publicate treptat în eveniment.
👉 „Alexandru Sahia” a fost studioul de cinema documentar al României socialiste. Înființat la începutul anilor 50, prin transformarea societății de stat Romfilm, studioul a documentat vreme de patru decenii viața cotidiană în România și evoluția regimului comunist, conform indicațiilor și în limitele impuse de mandatul politic al instituției.
––
Accesul la acest eveniment se va face în conformitate cu legislația în vigoare.
Accesul se va face în baza unui bilet, în limita locurilor disponibile.
Prețul unui bilet este de 12 lei și poate fi cumpărat de la locație înainte de începerea evenimentului.
––
🟡 KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar care își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă, anul acesta KineDok promovează filmul documentar în peste 180 de spații neconvenționale din 7 țări partenere: Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Bulgaria şi România.
📽 SAHIA VINTAGE este o platforma de istorie digitală a filmului documentar produs la studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990. Este parte a unui proiect mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio, conceput ca o încercare de arheologie a culturii de producției a studioului pe parcursul celor patru decenii de coabitare cu regimul comunist.
Proiectul a început în 2013, printr-o serie de proiecții Sahia integrate în programul festivalului One World Romania și a continuat cu publicarea, în perioada 2014-2019, a unei serii de cinci DVD-uri care oferă selecții din producția Sahia curatoriate tematic.
Partenerii acestui eveniment sunt One World Romania și KineDok România.
–––
Evenimentul face parte din proiectul Intervenții la Intersecții: artă, comunitate și spații.
Intervenții la Intersecții: artă, comunitate și spații este un proiect CitiZenit a cărui scop este dezvoltarea unei platforme interdisciplinare care să susțină implementarea și promovarea intervențiilor culturale și a modelelor de bune practici în valorificarea peisajului cultural.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Centrul Municipal de Cultură Arad.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Detalii locație

Grădina de Vară a Cinematografului Arta

Strada Vasile Alecsandri nr.2, Arad

Rămâi la curent

Citește newsletter-ul nostru și inspiră-te din transformările pe care le trăim împreună.

Abonează-te 🡢

Implică-te

Poți susține activitatea asociației și să ne ajuți să transportăm orașul către zenit!

Susține Citizenit 🡢

Vrei să vorbim?

Ne poți contacta aici.
 
 

Scrie-ne 🡢

    Abonează-te la newsletter