A Woman Captured | KineDok la Bibliotecă

20 nov. 18:00
Unul din cele mai controversate și apreciate documentare ale anului face o scurtă oprire prin Arad, iar tu nu trebuie să-l ratezi! 😎Câștigător a diverse premii internaționale și cu un traseu festivalier incredibil, filmul care a deschis anul acesta programul KineDok în România este aici, pentru prima dată în oraș! 🗣
Acest documentar excepțional pune în scenă un aspect tare controversat și greu de imaginat pentru zilele noastre: sclavia modernă. Filmul urmărește viața unei femei în vârstă, Marish, care lucrează ca menajeră fără a fi plătită, fiind adesea jignită și umilită, fără a avea de ales din cauza fricii.
Cum ajunge regizoarea să intre în această lume și chiar să demascheze întreaga situație, dar mai ales ce i se va întâmpla lui Marish aflăm numai din A WOMAN CAPTURED. 👁
–––
A WOMAN CAPTURED / O FEMEIE CAPTIVĂ
Regia: Bernadett Tuza-Ritter
Producție: Ungaria
Durata: 75 min.
Sinopsis:
Premisa de la care pleacă „A Woman Captured / O femeie captivă” este uluitor de simplă: Bernadett Tuza-Ritter pare că schițează portretul lui Marish, menajera unei familii din clasa mijlocie a Ungariei, în câteva tușe observaționale de cotidian frust. Cu cât pătrundem mai mult în lumea acestei femei, perspectiva se schimbă și ne dăm seama că ceea ce vedem e de fapt o demitizare, o demascare a unei situații greu imaginabile în societatea contemporană: sclavia modernă.
Marish nu numai că nu primește niciun fel de remunerație pentru munca și timpul dedicat familiei pe care o servește, dar demnitatea îi este pusă la încercare prin numeroase umilințe, bătăi și chiar un șantaj mârșav. Încă și mai uluitor e faptul că investigația regizoarei nu e nicidecum o forțare jurnalistică a granițelor intimității: filmările sunt realizate cu acordul deplin al stăpânei (ba chiar acceptate contra cost), iar relația dintre subiect și omul din spatele camerei se adâncește într-o complicitate ce are ca scop final eliberarea lui Marish de sub tiranie.
–––
ℹ️ KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar care își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă împreună cu parteneri din 4 țări, KineDok se află în continuă extindere, în 2019 programul având loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În cadrul celei de-a cincea ediții, 16 documentare produse în țările participante, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țară.
KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania şi realizat în Arad de Asociația Culturală CitiZenit.
–––
❗️ Intrarea se face pe bază de bilet. Preț bilete: 10 lei.
Biletele se pot achiziționa în avans de la Cafeneaua Literara Joy’s – bar (str. Gheorghe Lazăr, nr. 1) sau în ziua proiecției începând cu ora 18:00 de la Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.
Informații la adresa de e-mail: [email protected] sau prin mesaj direct către pagina CitiZenit.

Detalii locație

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”

Strada Gheorghe Popa de Teiuș nr. 2-4, Arad

Rămâi la curent

Citește newsletter-ul nostru și inspiră-te din transformările pe care le trăim împreună.

Abonează-te 🡢

Implică-te

Poți susține activitatea asociației și să ne ajuți să transportăm orașul către zenit!

Susține Citizenit 🡢

Vrei să vorbim?

Ne poți contacta aici.
 
 

Scrie-ne 🡢

    Abonează-te la newsletter